Tetaplah berhubung

7 Panduan Cara Didik Anak 2 Tahun Mampu Hafal 42 Surah

Komuniti

7 Panduan Cara Didik Anak 2 Tahun Mampu Hafal 42 Surah

Nurul Shahida Lukman, 27, akui anak tunggalnya, Ahmad Ziyyad Bin Mohd Zahir sudah memahami, kenal ABC dan nombor sejak berusia 8 bulan.

Mendengar anak kecil seusia 2 tahun 9 bulan ini memperdengarkan bacaan surah dari Al Quran. Allah, sejuknya rasa hati yang mendengar. Kita yang orang luar pun dah rasa seronok, mak dan ayahnya lagilah bahagia.

Posted by Viral Media Johor on Thursday, January 4, 2018

Memetik laman Mingguan Wanita yang menghubungi ibu hafiz cilik ini bertanyakan apakah amalan-amalan yang menjadi sandarannya sejak mengandungkan Ahmad Ziyyad, melalui fasa berpantang sampailah sekarang. Berikut perkongsiannya:

7 Panduan Tanpa Memaksa Anak Usia 2 Tahun Dekati-Hafaz Al Quran

Pertama: Masa Mengandung Saya Pun Baca Al Quran

Sepanjang mengandung saya amalkan membaca Al Quran dan beri Ahmad Ziyyad mendengar audio. Baby dalam kandungan dah boleh dengar dunia luar rahim.

Ini Surah Wajib Dibaca Ketika Saya Hamil

Semasa hamil, ibu ini mewajibkan dirinya membaca surah-surah ini setiap hari. Iaitu surah Al Mulk, Surah Luqman, Surah Yusuf, Surah Maryam dan surah Al Kahfi.

Kedua: Ini Makanan Yang Takkan Saya Ambil Waktu Hamil

Makanan semasa mengandung pun Nurul Shahida menjaga dengan penuh teliti.

“Saya tak ambil minuman atau makanan yang ada kandungan kafien, makanan jajan pun saya tak makan.”

Ketiga: Hari Pertama Ziyyad Lahir Ini Amalannya

Dalam tempoh berpantang, tak adalah amalan-amalan yang lain. Saya berpantang macam biasa. Cuma sejak hari pertama dia lahir, saya dah beri dia dengan Al Quran.

Keempat: Pasang Juz Amma Dalam Kereta

Saya selalu pasang audio ngaji. Malah Saya selalu pasang juzz amma dalam kereta. Qari kanak-kanak pilihan saya untuk Ziyyad. Tak pernah pasang lagu-lagu dengan hiburan-hiburan dalam kereta.

Saya tak nak bagi hati dia gelap. Susah nak terima ilmu. Qari favourite Ziyyad, Muzammil Hasballah dan Mishary Rashid. Yang ini saya selalu pasang di rumah sambil-sambil dia main.Saya gantikan hiburan lagu kanak-kanak dia dengan Al Quran.

Kelima: Ziyyad Sentiasa Dengan Saya

Kerjaya Nurul Shahida sebagai pemilik butik pengantin memerlukan wanita ini bergerak sentiasa. Ziyyad tak pernah ditinggalkan. “Kalau saya pergi setting pelamin pun saya bawa dia sekali.“Tak pernah tinggal, 24 jam ada dengan saya.”

Keenam: Saya Baca Al Quran Untuk Ziyyad Ikut

Selalu saya baca Al Quran bagi rangsang minat dia untuk ikut baca Al Quran sekali. Lepas maghrib, dia dah tau dah. Selesai saja solat dia akan ambil Al Quran, buka mana-mana surah yang dia nak.

“Saya tolong bacakan sepatah demi sepatah ayat untuk dia ikut. Lama-lama dia jadi lancar dan cam ayat Al Quran itu kat mana mula dan berhenti baca kat mana.”

Ketujuh: Saya Bukan Penghafaz Al Quran, Ziyyad Buat Saya Usaha Jadi Contoh Terbaik

Sejujurnya saya bukan jenis penghafaz Al Quran. Tapi sejak ada anak, saya berusaha untuk menghafaz sekali dengan Ziyyad supaya dia boleh ikut contoh yang terbaik daripada saya dan suami.

Banyak surah-surah yang saya hafal dulu untuk tunjuk ajar dia hafal. Bila Ziyyad biasa dengan Al Quran, ilmu-ilmu lain pun dia senang nak terima. Alhamdulillah sekarang dia dah mula pandai membaca. Alhamdulillah.

Sumber: Facebook/Shahidah Lukman , Mingguanwanita.my

Klik Untuk Komen

Lagi di Komuniti

Ke Atas