Tetaplah berhubung

Pelayar Chrome Bakal Menyokong Virtual Reality

Gambar: Digital Trends

Niaga

Pelayar Chrome Bakal Menyokong Virtual Reality

CALIFORNIA – Google merancang untuk menyokong teknologi virtual reality (VR) ke pelayar miliknya, Chrome. Pada pelayar tersebut, Google akan menghadirkan sebuah laman web bernama WebVR.

Di sana, pengguna Chrome boleh mencari perkhidmatan aplikasi berupa permainan dan lain-lain yang menyokong teknologi virtual reality.

WebVR merupakan produk yang dibuat berdasarkan konsortium world wide web. Alamat tersebut akan berpengaruh pada WebGL, sebuah API yang digunakan untuk memberikan kandungan tiga dimensi di dalam pelayar, sebagaimana dipetik dari laman Digital Trends, Selasa (8/11/2016).

Tujuan adanya WebVR tidak lain adalah untuk memberikan pengalaman baru yang membolehkan kandungan VR berupa permainan dan aplikasi secara langsung dari internet ke peranti mudah alih, hingga ke peranti alat dengar VR.

Google WebVR Product Manager, Megan Lindsay berkata, pelayar Chrome pada Android boleh menikmati pengalaman tersebut melalui WebVR versi 1.1. Pelancaran perdana WebVR khabarnya akan berlangsung pada Januari 2017 kelak.

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Niaga

Ke Atas