Tetaplah berhubung

Samsung Benam Tombol Home & AI Di Galaxy S8

Gambar: Wsj

Gajet

Samsung Benam Tombol Home & AI Di Galaxy S8

SEOUL – Samsung Electronics Co, sedang mempertimbangkan untuk menukar perkakasan pada generasi telefon pintar perdana yang terbaru dengan menawarkan sokongan ciri butang home fizikal.

Namun fungsi butang home fizikal ini sebagai pengganti dari pembantu berasaskan digital kecerdasan buatan atau AI yang sedang dibangunkan Samsung, seperti Siri pada iPhone, Apple.

Dipetik dari Wsj, Selasa (8/11/2016), butang tambahan di tepi sisi telefon pintar akan digunakan dalam melancarkan pembantu virtual berdasarkan kecerdasan buatan, mirip Siri milik Apple Inc.

Jurucakap Samsung menyatakan, produk ini sesuai dengan trend dengan pelanggan. Perlu diambil kira reka bentuk Galaxy S8 yang paling penting adalah menonjolkan satu ciri terbaru seperti pembantu digital.

“Ini merupakan cita-cita kami di pasaran berkembang, terlebih untuk ciri pembantu digital. Seperti Apple Siri, Microsoft Cortana, Amazon, Alexa, dan Alphabet Google yang telah melancarkan perkhidmatan pembantu digital pada bulan lalu,” katanya. Teknologi AI dianggap sebagai tonggak dari pasaran teknologi.

Walaupun para pesaingnya terlebih dulu telah mengembangkan perkhidmatan pintar pembantu digital. Untuk membenamkan perkhidmatan AI, Samsung telah memperoleh salah satu permulaan AI dari Amerika Syarikat (AS) iaitu Viv Labs Inc bagi meningkatkan perkhidmatan AI pada Galaxy S8. “Perkhidmatan AI Galaxy S8 ini akan memaparkan teknologi dari Viv Labs, menawarkan perkhidmatan yang signifikan dari pesaingnya,” ringkas Chief Technology Officer for Samsung Mobile Division, Injong Rhee.

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Gajet

Ke Atas