Tetaplah berhubung

Apple Tahan iPhone SE 2017

Gambar: Ubergizmo

Gajet

Apple Tahan iPhone SE 2017

CUPERTINO – Awal tahun ini, Apple mengeluarkan iPhone SE. Telefon pintar tersebut mempunyai pandangan iPhone 5 namun komponennya mirip iPhone 6s. Malangnya, Apple tidak mempunyai rancangan untuk meng-upgrade iPhone 4 inci terbaru Apple pada tahun depan.

Maklumat itu berasal dari Ming-Chi Kuo, penganalisis KGI Securities yang selalu tepat dalam meramalkan produk Apple. Dia melaporkan, Apple berkemungkinan tidak akan mengeluarkan iPhone SE pada Mac tahun depan, seperti dilaporkan IBTimes, Isnin (7/11/2016).

Alasan Kuo mendedahkan ini mungkin berlaku kerana Apple ingin meningkatkan jualan iPhone high-end. iPhone 7 dan 7 Plus mempunyai harga yang lebih mahal berbanding iPhone SE, lebih banyak unit dijual daripada dua flagship tersebut akan lebih memberikan keuntungan yang lebih cepat.

Kuo mencatatkan dalam satu kenyataan bahawa Apple melihat permintaan optimis untuk SE di separuh pertama 2016. Sementara itu, permintaan untuk iPhone baru dijangka menurun pada separuh pertama 2017. Untuk memperbaiki perkara ini, syarikat gergasi Cupertino itu akan secara halus menggalakkan pengguna untuk meng-upgrade ke iPhone baru dengan menahan iPhone SE.

Dalam laporan GSM Arena, Isnin (7/11/2016), disebutkan pembaharuan iPhone SE juga bermakna Apple mencegah persaingan dalaman antara versi kecil dan flagship baru yang menyokong skrin 4.7 dan 5.5 inci.

Klik Untuk Komen

Lagi di Gajet

Ke Atas