Tetaplah berhubung

Sikap Penumpang Yang Paling Dibenci Pramugari

Travel

Sikap Penumpang Yang Paling Dibenci Pramugari

Gambar: Google

Sikap Penumpang Yang Paling Dibenci Pramugari


Masuk sahaja ke dalam kapal terbang, pramugari tersenyum ramah di pintu masuk kapal terbang. Namun, sebenarnya ada beberapa perilaku penumpang yang dibenci oleh pramugari.

Diwartakan oleh laman Huffingtonpost meminta sekumpulan pramugari untuk menuliskan beberapa perilaku yang mereka benci daripada penumpang di dalam kapal terbang. Beberapa pendapat datang dari pelbagai akaun Facebook untuk Flight Attendant Carier Connection, iaitu sebuah forum milik penulis dan bekas pramugari, Abbie Unger.

Seperti akaun pengguna Facebook Corinne Spring. “Lihat saya telah berjalan di dalam kabin dengan selama 20 minit, tetapi kemudian baru meminta minuman,” tulis akaun tersebut. Selain itu, tingkahlaku lain yang paling dibenci pramugari adalah meninggalkan sampah di poket kerusi. “Kami berjalan melalui kabin setiap 10 minit sekali hanya untuk memungut sampah dari poket kerusi penumpang,” tutue pengguna akaun Facebook Valerie Reiter Kennebeck.

Selanjutnya, menelefon menempah minuman juga sangat dibenci oleh pramugari. Hal ini kerana penumpang biasanya akan berteriak untuk menempah minum bila sedang menelefon. Ada pula kelakuan penumpang yang membuka alas kaki mereka dan berjalan menyusuri kabin yang tentu menarik perhatian pramugari. Ada pula penumpang yang menarik-narik baju pramugari untuk mendapat perhatian.

Namun, perkara yang paling tidak disukai pramugari dari penumpang adalah membantu membuang beg plastik tempat muntah atau lampin bayi. “Ada beg muntah di mana-mana yang perlu dibuang, lalu kita membawanya sepanjang kabin,” tutur pengguna akaun Facebook Lynn E Miller.

Ada pula kelakuan penumpang yang senang berlama-lama di dapur. Ini mengganggu keselesaan pramugari, lebih lagi jika makanan penumpang tersebut telah dibentangkan di kerusinya. Jadi, walaupun pramugari selalu nampak ramah, sebagai penumpang kita juga harus menjaga sikap dan tingkah laku demi keselesaan bersama selama penerbangan.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Travel

Ke Atas