Tetaplah berhubung

Penjara Di Bawah Laut Yang Mengerikan

Travel

Penjara Di Bawah Laut Yang Mengerikan


Menyelam di bawah laut boleh melihat fenomena alam yang luar biasa, apalagi jika boleh melihat penjara di bawah laut.

Nah, sebuah peninggalan zaman dulu, penjara Rommu di Estonia yang tenggelam kerana perubahan alam secara natural menyimpan banyak keindahan di dalam air. Selain itu, sisa-sisa kehidupan di dalam penjara juga boleh dilihat dari sini.

Penjara yang aktif ketika perang uni soviet ini sudah terpencil 25 tahun yang lalu, dan kini penjara itu sudah tenggelam, bersama terumbu karang yang ada di bawah air laut.

Hal itu membuat ramai diver melakukan penyelaman dalam jangka waktu yang lama, dan ramai yang kagum. Hasil foto juga membuat air mata haru keluar indahnya.

Sisa penjara yang masih kelihatan antaranya loceng besar dan kini sudah berkarat, dan dipenuhi dengan hidupan yang mengelilingi loceng. Dulunya sebagaimana dipetik di Dailymail, sebanyak 7,000 tahanan Soviet pernah merengkok di penjara ini.

Walaupun begitu, sebenarnya penjara ini sudah lama di sekat agar tiada pengunjung yang masuk, berenang, malah untuk menyelam. Namun, daya tarik penjara tenggelam ini menjadi cabaran diver untuk melawan aturan tersebut.

(nip)

Klik Untuk Komen

Lagi di Travel

Trending

Ke Atas