Tetaplah berhubung

Lelaki Berusia 102 Tahun Di China Ini Masih Hebat Bermain Pedang

Travel

Lelaki Berusia 102 Tahun Di China Ini Masih Hebat Bermain Pedang

Foto: China Daily

Lelaki Berusia 102 Tahun Di China Ini Masih Hebat Bermain Pedang


Usia senja bukan sekadar duduk di dalam rumah. Datuk yang berumur lebih dari seabad ini membuktikan bahawa usia tidak menghalangnya untuk terus mengasah kemahiran mempertahankan diri.

Dilihat dari video yang menjadi tular beberapa hari yang lalu di Facebook, lelaki berusia 102 tahun, Sun Xiang masih lincah bermain pedang. Kedutan di wajahnya sudah kelihatan, tetapi tenaga dan ketangkasan tangannya bermain pedang tidak boleh dipandang rendah.

Beliau mula belajar mempertahankan diri sejak berumur 20 tahun. Tidak bergurau, Sun terus belajar untuk menguasai seni mempertahankan diri pedang yang ada di China, tepatnya di kawasan Kaifeng.

Menurut menantunya, Zhao Guifang, bapa mertua selalu mengambil masa untuk mengamalkan seni mempertahankan diri dengan kawan-kawannya pada waktu petang.

“Selama beberapa tahun, dia masih bekerja di ladang pada siang hari, sementara pada waktu petang, Sun mengamalkan seni mempertahankan diri dengan kawan-kawannya, ada banyak kasut yang dia gunakan (untuk berlatih),” kata Zhao.

Sumber: China Daily, (28/08/2017)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Travel

Trending

Ke Atas