Tetaplah berhubung

5 Cara Mudah Atasi Jet Lag

Travel

5 Cara Mudah Atasi Jet Lag


Jet lag adalah rasa kelelahan dan kebingungan yang tidak diingini oleh setiap orang selepas penerbangan. Kerana mengganggu jadual aktiviti hanya untuk menyesuaikan diri dengan zon waktu yang baru. Namun, ada beberapa cara baru yang dapat mengatasi jet lag anda.

Berikut ini adalah cara mengatasi jet lag dipetik dari laman Dailymail.

Bawa makanan yang tepat

Ada beberapa makanan yang penting untuk dibawa dan makan bagi mengurangkan jet lag. Lemon memiliki kandungan untuk melawan dehidrasi, pisang kaya dengan potasium dan magnesium sebagai reaksi relak pada otot. Buah ceri juga memiliki kandungan yang dapat menyesuaikan tubuh dengan zon waktu. Buah goji juga dipercayai mampu meningkatkan kualiti tidur. Jika jet lag telah mempengaruhi masalah pencernaan, makanlah biji-bijian.

Tidur teratur

Dalam infografik yang dikeluarkan oleh Thomas Cook, penumpang disarankan untuk mendapatkan jam minimum tidur selama empat jam. “Jangka tidur melatih tubuh anda untuk beroperasi 24 jam, penting untuk beradaptasi dengan zon waktu yang baru,” katanya.

Pancar mata dengan laser

Pendekatan ini memang belum siap untuk digunakan kepada manusia. Namun pengkaji menyatakan bahawa hal ini dapat mempengaruhi otak yang dapat mengatur ulang jam tubuh manusia. Walaupun demikian, kajian ini belum selesai dan masih memerlukan persiapan untuk digunakan pada manusia.

Suhu yang panas

Menurut ilmuwan di Queen Mary College di Universiti London, perubahan suhu panas dalam tubuh dapat mempengaruhi jam biologi manusia. Memakai pakaian ekstra dan minum minuman panas dapat meningkatkan rasa mengantuk kerana jet lag. Pelbagai organisma termasuk serangga dan manusia telah berevolusi ke jam internal bagi mengatur pola perilaku harian seperti tidur dan makan.

Pilih pesawat yang tepat

Memilih pesawat yang tepat dapat mengurangkan jet lag. Airbus A380 terbang rendah sekitar 3 ribu kaki lebih rendah berbanding pesawat yang lain, sehingga dapat mengurangkan rasa lelah. Sementara Boeing 757 dikenali sebagai pesawat paling tenang di dunia dan tepat untuk tidur malam yang baik. Sedangkan Boeing 787 Deamliner menggunakan pencahayaan LED mensimulasikan siang dan malam untuk menghilangkan jet lag penumpang.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Travel

Trending

Ke Atas