Tetaplah berhubung

Sebab Kenapa ‘Tapau’ Lebih Baik Dari Makan Di Sesuatu Tempat

Kulinari

Sebab Kenapa ‘Tapau’ Lebih Baik Dari Makan Di Sesuatu Tempat

Gambar: Diari XXL

Sebab Kenapa ‘Tapau’ Lebih Baik Dari Makan Di Sesuatu Tempat


Pernahkah anda terfikir adakah lebih baik dan lebih memuaskan membawa pulang makanan pesanan anda?

Semakin bertambahnya jumlah penduduk dunia, tentunya seiring dengan pengumpulan tumbuhnya tahap jualan makanan di pelbagai negara. Salah satu syarikat makanan pizza ternama di dunia, Domino’s melaporkan bahawa tahap jualan produk mereka naik sehingga 19 peratus sejak pergantian tahun.

Namun salah satu faktor penyokongnya adalah kerana peningkatan jumlah pesanan delivery dan produk makanan mereka yang dibawa pulang, tapau alias take away, berbanding dengan orang yang makan di gerai mereka, dipetik dari metro.co.uk.

Mengapa seperti itu, apa sebabnya? Berikut dipaparkan mengapa makan di rumah (dengan membawa pulang pesanan dari restoran/gerai atau menempah melalui telefon/internet alias delivery order) lebih baik berbanding makan di sesuatu tempat.

Anda tidak perlu meninggalkan rumah

Makanan yang dihantar terus ke hadapan pintu rumah anda? Itu adalah sebab sesuai kemalasan atau ketika anda ingin menikmati bermalas-malasan.

Tidak perlu usaha

Dalam konteks ini maksudnya anda tidak perlu melakukan ritual perjalanan. Mulai dari bangun tidur, mandi, memilih baju-seluar-kasut yang ingin dipakai, sehingga berpakaian. Dengan berada di rumah, anda boleh menempah delivery order ketika sedang tidak berpakaian. Makan fried chicken, burger atau pizza di atas tempat tidur? Yes, please!

Begitu banyak pilihan

Seluruh menu makanan terbaik dunia kini ada di dalam genggaman anda, tinggal menekan sahaja via keyboard komputer, komputer riba atau telefon pintar.

Anda boleh mendapatkan menu berbeza apabila hari semakin larut malam

Itu adalah impian seseorang yang tidak diet. Jika take away ke restoran agak menyusahkan, sebaiknya delivery.

Makanan ini adalah langkah awal penyelesaian menghalang anda membuat perjalanan

Anda tahu ketika pulang ke rumah selepas hangout malam, pizza adalah makanan yang anda inginkan.

Sebagai penawar lapar

Walaupun status pizza adalah makanan ‘sejuk’, tetapi makanan ini masih rasa enak dan lazat ketika anda menikmati selepas bangun tidur.

Anda tidak akan ketinggalan acara kegemaran di televisyen

Anda mungkin sudah menggenggam telefon pintar hingga komputer riba yang mempunyai sambungan Wi-Fi. Namun ini jelas tidak sama dengan menyaksikan acara konsert bintang muzik kegemaran anda di televisyen, atau menonton perlawanan bola sepak live di rumah sambil meratah makanan kegemaran.

Siapa kata tidak boleh hangout?

Anda boleh menjemput rakan-rakan ke rumah di acara malam minggu dengan menempah banyak makanan enak. Anda masih boleh bersosial.

Jadi penyelesaian terbaik sendiri

Kadang-kadang, menyiapkan masakan atau makanan sendiri selepas pulang dari pejabat adalah perkara yang berat. Jadi menikmati makanan pesanan via telefon atau yang anda bawa pulang dari restoran kegemaran, tentu menjadi penyelesaian pintar.

Pelengkap sempurna bagi pasangan yang sedang intim

Bercinta pastinya membakar kalori banyak dalam tubuh anda. Oleh itu, anda dan pasangan perlu mengisi dengan memesan makanan dari restoran kegemaran. Berduaan makan di rumah, tentu tidak kalah romantis bukan.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Kulinari

Trending

Ke Atas