Tetaplah berhubung

Tips Mencegah Sakit Pinggang Ketika Duduk Terlalu Lama

Kesihatan

Tips Mencegah Sakit Pinggang Ketika Duduk Terlalu Lama

Gambar: Google

Tips Mencegah Sakit Pinggang Ketika Duduk Terlalu Lama


Duduk lama sambil bekerja di hadapan meja komputer sememangnya tidak baik. Sakit belakang dan leher selalu menjadi keluhan. Tapi sebenarnya, ada helah agar tubuh anda boleh tetap okay ketika bekerja duduk berjam-jam.

Jauhi sebentar dari tempat duduk perlu anda lakukan untuk mengelakkan sakit kerana otot dan sendi kaku atau tersumbatnya aliran darah. Tetapi, anda juga boleh cuba beberapa cadangan berikut ini, dipetik dari laman Zeenews.

Perhatikan postur dan kedudukan tubuh

Semasa duduk di hadapan komputer, pastikan anda sering mengubah kedudukan duduk anda ketika bekerja di hadapan komputer. Berdirilah dan lakukan regangan semasa anda rasa bosan dan keletihan. Pilih tempat duduk yang selesa dan boleh menyokong punggung dan melebarkan bahu, juga tepat tingginya agar anda dapat merehatkan telapak kaki di lantai.

Jangan duduk dengan kaki bersilang

Ketika duduk, cuba letakkan lutut anda 90 darjah untuk menjaga tulang belakang anda tetap tegak. Jangan duduk dengan menyilangkan kaki, kerana itu akan menyulitkan tulang belakang anda tetap lurus dan membuat bahu bongkok yang akan mencetuskan kesakitan dan pegun.

Letakkan alat kerja dengan betul

Tempatkan alat kerja anda pada kedudukan optimum sehingga anda tak perlu membongkokkan kelala dan leher anda. Jaga agar kedudukan skrin sejajar dengan kedudukan mata dan berjarak setengah lengan atau lebih. Mouse juga perlu dijaga agar tetap di sebelah keyboard.

Rehat bila lelah

Elakkan duduk ama di hadapan komputer. Rehat sebentar selepas duduk beberapa waktu, seperti lima minit berdiri selepas satu jam duduk. Ketika berdiri, pastikan berat badan seimbang.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Kesihatan

Trending

Ke Atas