Tetaplah berhubung

Tidak Perlu Khuatir Jika Lidah Bercorak Ganjil

Kesihatan

Tidak Perlu Khuatir Jika Lidah Bercorak Ganjil

Gambar: Google

Tidak Perlu Khuatir Jika Lidah Bercorak Ganjil


Keadaan lidah boleh menjadi petanda tubuh anda mempunyai masalah. Tetapi bagaimana apabila tiba-tiba di permukaan lidah anda terukir corak aneh? Anda mungkin tidak perlu terlalu bimbang.

Dikenali lebih dengan istilah lidah geografi, keadaan yang ditunjukkan dengan tompok pada lidah membentuk reka bentuk aneh seperti gambar peta benua. Keadaan yang kelihatan mengerikan ini telah lama membuat saintis bingung.

Sementara tiada yang yakin apa penyebabnya, fizik baru-baru ini mendapati wujud dua jenis masalah lidah geografi yang dialami oleh dua peratus daripada penduduk dunia. Ini terjadi kerana lapisan teratas lidah, epitelium meradang, kata penulis kajian, Gabriel Seiden.

Keadaan ini tidak menular dan saintis percaya ini sebahagian disebabkan oleh genetik. Stres, alergi, diabetes, dan ketidakseimbangan hormon juga dianggap sebagai penyebab. Namun, saintis setakat ini belum dapat menyimpulkan bukti mengenai pencetus keadaan ini.

Lidah boleh menyembuhkan dirinya sendiri, tetapi corak boleh kembali lagi dan lagi dan menyebabkan rasa sakit. doktor biasanya akan menetapkan ubat anti keradangan, ubat kumur, dan makanan tambahan zink untuk merawat masalah lidah ini. Demikian seperti dipetik dari Dailymail, Ahad (5/4/2015).

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Kesihatan

Trending

Ke Atas