Tetaplah berhubung

Sebab Sakit Kepala Yang Perlu Anda Ketahui

Kesihatan

Sebab Sakit Kepala Yang Perlu Anda Ketahui

Sebab Sakit Kepala Yang Perlu Anda Ketahui


Umumnya sakit kepala ditakrifkan sebagai gejala suatu penyakit atau tekanan emosi. Rasa sakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa memandang usia dan jenis alat kelamin. Tetapi, apa penyebab sakit kepala?

WHO melaporkan, kira-kira 47 peratus daripada orang dewasa di dunia akan mengalami sakit kepala dalam setahun. Selain sebagai gejala penyakit lain, gangguan sakit kepala boleh menyebabkan perkembangan penyakit lain. Sakit kepala akibat tekanan emosi tiga kali lebih kerap berlaku dari sakit kepala biasa.

Dalam dunia perubatan, ada dua jenis sakit kepala yang perlu anda ketahui, seperti yang dilaporkan oleh Medicalnewstoday, Selasa (21/4/2015).

Sakit kepala Primer

Sakit kepala Primer adalah disebabkan oleh aktiviti yang berlebihan, atau mempunyai masalah dengan struktur sensitif di kepala. Ini termasuk saluran darah, otot, saraf kepala dan leher, serta aktiviti kimia yang berlaku di dalam otak. Sakit kepala primer boleh berlaku ketika struktur kesakitan sensitif di kepala tidak bekerja dengan baik. Sakit kepala primer umumnya termasuk migrain, dan sakit kepala kerana ketegangan.

Sakit kepala Sekunder

Jenis ini merupakan gejala lain yang merangsang saraf kesakitan sensitif kepala. Keadaan ini mempunyai tahap keparahan dari mabuk akibat alkohol untuk tumor otak. Sakit kepala ini boleh menjadi hasil daripada keadaan yang serius seperti strok, tetapi juga boleh menjadi kesan sampingan dari pengambilan makanan sejuk.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Kesihatan

Trending

Ke Atas