Tetaplah berhubung

Sebab Pelik Lelaki Suka Meludah

Kesihatan

Sebab Pelik Lelaki Suka Meludah

Gambar: Google

Sebab Pelik Lelaki Suka Meludah


Banyak perkara menjijikkan yang boleh anda temui di jalan selain sampah sarap, sebut saja najis haiwan atau cecair putih berbuih yang kita sebut ludah.

Siapa pun memang boleh meludah sembarangan, tidak peduli lelaki atau perempuan, dan biasanya ini kerana faktor kebiasaan cara hidup bersih.

Tapi, kita mungkin menyedari bahawa lelaki cenderung lebih mudah meludah sembarangan daripada perempuan kerana dasar kebiasaan, kata Susan Maples, penulis Blabber Mouth: 77 Secrets Only Your Mouth Can Tell You to Live a Healthier, Happier, Sexier Life.

Berbicara mengenai faktor evolusi atau biologi, memang tiada yang membuktikan bahawa lelaki menghasilkan lebih banyak daripada perempuan atau mulut mereka terasa lebih masam, sehingga lebih sering meludah.

“Hal ini murni kerana kebiasaan. Beberapa lelaki sering meludah kerana mereka menganggap itu cukup macho kononnya. Kebiasaan lain terbentuk kerana lelaki suka mengunyah tembakau,” kata Maples lagi.

Namun, menurutnya, pengeluaran air liur atau air liur adalah sesuatu yang menyihatkan. Kebanyakan dari kita menghasilkan satu hingga dua liter air liur setiap hari. Ini diperlukan untuk melincirkan dan mencerna makanan. Selain itu juga melawan bakteria yang menyebabkan bau mulut dan gigi berlubang.

Kelenjar air liur akan bekerja lebih ketika anda makan makanan pedas atau mengalami sakit perut. Beberapa penyakit, seperti Parkinson atau cerebral palsy, juga boleh menyebabkan pengeluaran liur yang berlebihan. Dimuat dari Womenshealthmag.

(nip)

Klik Untuk Komen

Lagi di Kesihatan

Trending

Ke Atas