Tetaplah berhubung

Sebab Kenapa Perlu Menonton Filem Sedih

Kesihatan

Sebab Kenapa Perlu Menonton Filem Sedih

Sebab Kenapa Perlu Menonton Filem Sedih


Menangis boleh membuat orang merasa lebih baik. Satu kajian baru mendapati bahawa menonton filem yang boleh menyebabkan menangis, melegakan perasaan penontonnya selama 90 minit selepas filem berakhir.

Asmir Gracanin dari Universiti Tilburg di Belanda dan pasukannya merakam sekumpulan peserta yang menonton filem berkandungan emosional berjudul “Life is Beautiful” (La vita e bella) dan Hachi: A Tale Dog. Selepas itu, para peserta diminta untuk mendedahkan perasaan mereka. Dipetik di laman Zeenews.

Dua filem yang dimainkan di hadapan 60 peserta kajian diketahui sebagai filem yang mengharukan. Para penyelidik meneliti kesan menangis baik secara langsung dan tidak, dalam tetapan makmal yang terkawal.

Juga, 28 peserta yang menangis dan 32 yang tidak menitiskan air mata ditanya bagaimana perasaan mereka. Mereka juga perlu menilai perasaan hati mereka pada 20 dan 90 minit kemudian.

Perasaan hati mereka yang tidak menangis tidak berubah dan tidak terpengaruh selepas melihat filem. Perasaan hati mereka yang menangis setelah menonton filem, di sisi lain, turun. Namun, dalam masa 20 minit, perasaan hati mereka kembali ke tahap sebelum filem ditayangkan.

Akhirnya, selepas 90 minit, mereka yang menangis berasakan mood yang lebih baik daripada sebelum filem bermula. Pergeseran perasaan hati seperti itu, tidak terikat dengan berapa kali mereka menangis selama filem dimainkan.

Menurut kajian yang diterbitkan di jurnal Springer Motivation and Emotion, penurunan perasaan hati dan kembalinya emosi ke peringkat sebelumnya boleh membuat mereka yang menangis merasa seolah-olah mereka berada dalam perasaan hati yang lebih baik selepas mereka telah mengalirkan air mata.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Kesihatan

Trending

Ke Atas