Tetaplah berhubung

Penyakit Penyebab Kematian Akibat Menghisap Rokok Vapor

Kesihatan

Penyakit Penyebab Kematian Akibat Menghisap Rokok Vapor

Foto: Hipwee

Penyakit Penyebab Kematian Akibat Menghisap Rokok Vapor


Siapa tak kenal dengan rokok elektrik alias vapor yang menjadi trend moden terkini.

Malangnya, banyak fakta telah mendedahkan bahawa setiap hisapan rokok elektrik tersebut mengandungi bahan-bahan berbahaya yang menyebabkan penyakit yang boleh menyebabkan kematian.

Dipetik dari satu portal informasi, berikut adalah tiga risiko penyakit yang boleh menyebabkan kematian disebabkan oleh rokok elektrik atau vapor ini.

Jangkitan paru-paru

Penyelidik mendapati wap dari vapor mengandungi racun. Kesan dari menghirup asap rokok elektrik boleh mengganggu sistem pernafasan, sehingga menyebabkan jangkitan paru-paru.

Melemahkan sistem kekebalan tubuh

Vapor boleh melemahkan respon sistem kekebalan terhadap bakteria dan virus. Misalnya, pecinta Vapor akan mudah diserang bakteria pneumonia, sinusitis dan virus flu.

Kanser

Penyelidik mendapati karsinogen seperti formalin dan asetaldehida seperti yang terkandung dalam wap vaporizer. Bahan-bahan ini menjadi pencetus kanser penyebab kematian.

(nip)

Muat artikel
13 Comments
  • mamat

    sebab apa? kerajaan tak dapat cukai dari vape. tu jek .. kenapa rokok yang terang2 tertulis “MEMPUNYAI LEBIH DARI 4000 BAHAN KIMIA” yang memang telah diketahui tidak diharamkan?

    kenapa arak yang terang-terangan memabukkan dan banyak menyebabkan kemudharatan tidak diharamkan?

    sedangkan vape telah dibuat kajian di oversea dan ternyata tidak mempunyai sebarang bahan kimia dan boleh membantu berhenti merokok nak diharamkan? cerita yang dikeluarkan tiada bukti sains dan kajian yang kukuh?

    semua sebab KERAjaan x dapat cukai dari industri vape jek .. pungutan cukai hasil tembakau merosot sedangkan kita tahu hasil cukai terbesar adalah dari rokok. tu jek

    • Amar Yusoff

      Betul tu bro…. vape terbukti dapat mengurangkan kalau tak dapat mengurangkan tabiat merokok. ada banyak kajian santifik menyokong kenyataan paru2 lebih sihat.. wat research dulu geng sebelum buat blog…

      • Mohd Ihsan Khalid

        Kawe dah berenti beli rokok selama 5bulan.. kesanya.. save duit separuh dripd beli rokok. Perut makin buncit sbb selera mkn makin baik dan yg penting xdok tar iaitu punca penyakit. Kahak langsung xdok..

        • mozahari

          kawe pun sama laa… kena nyakit perut bucit juga lepas 2 bulan bereti rokok dan beralih ke vape ni..lagi nyakit hok kawe keno kesan dari hisap vape ni..kahak langsung tak dok..sakit dada tak dok doh bila bangun pagi, mata tak ngantuk lagi bila bawa keta.jauh2.
          Kesan hisap vape ni merunsingkan kawe…. sebab doh sedap hisap vape dengan kesan sampinganan…… bila pulok nok bereti hisap vape ni.

  • Ahmad Faris Hakim

    blog kaki kipas

  • Hasrin

    Sigh… kang kata lebih melenting… kalu kajian hanya di artikel suratkhabar memang mcmnie… pernah dengar FDA… Google Search… Yahoo Search… buat blog pandai, research ciput, info takdak, fakta takdak, aper ada… artikel suratkhabar drpd wartawan pemalas…

  • VapeOn

    main sebat je ko ni..buat research artikal2 lain dulu sebelum ko post..simpan sikit bodoh tu..buat malu diri sendiri je nnt..

  • Alex

    Hang ni Babi gila. Simply writing an article does not mean it’s true. Find a god Damn official medical source douchebag.

  • Muhammad Azhar

    Sila lampirkan sumber kawan. Jangan jadi pen hijau….

  • MUHAMMAD SYAFIQ KAMAL

    nie blog kipas kerajaan nih….

  • vapebahaya

    bm tah pape haha

  • Azulamri

    Penyakit Mematikan Sebagai Akibat –> apa maksud menda ni?

  • Mohammad Asyraf

    Sekarang kan banyak legal, open access medical & scientific journals (satu contoh http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743514003739), jangan tulis artikel tanpa quote sebarang rujukan. No wonder Malaysia is a second Zimbabwe; rakyat bukan lagi sebodoh dulu

Lagi di Kesihatan

Ke Atas