Tetaplah berhubung

Mengeluh Rasa Sakit Sebaiknya Jangan Diabaikan

Kesihatan

Mengeluh Rasa Sakit Sebaiknya Jangan Diabaikan


KEBIASAAN kita kerap mengabaikan rasa sakit di tubuh dengan beragam alasan. Mungkin kerana dianggap tidak terlalu mengganggu sehingga keluhan ini tidak dianggap penting oleh kita sendiri.

Namun Houman Danesh, doktor dan pakar kesihatan dari Mt. Sinai Hospital, New York, Amerika Syarikat, mengatakan agar tidak mengabaikan rasa sakit itu. Dia menjelaskan lagi bagaimana untuk mengenali rasa sakit yang sebaiknya tidak dipandang remeh dan segera diambil tindakan. Keluhan jenis apakah yang sepatutnya tak diabaikan, dan segera diambil tindakan?

Berikut rangkumannya seperti dipetik dari Today:

Sakit Perut

Berwaspadalah jika sering mengalami sakit perut di bahagian tengah perut lalu secara bertahap bergerak ke kanan sebab barangkali itu adalah gejala apendiks. Apendiks jika sampai pecah, bakteria yang keluar mampu masuk ke dalam aliran darah dan berjangkit ke seluruh tubuh badan.

Sakit Gigi

Gigi yang meradang jangan dibiarkan, kerana mampu mengganggu sistem saraf. Segeralah ke doktor gigi untuk mengetahui penyebabnya.

Sakit Punggung

Sakit di bagian punggung diikuti demam dan mual, juga jangan diabaikan, sebab berkemungkinan sakit ginjal. Bakteria yang menyusup ke saluran pembuangan air kecil terus ke ginjal. Apabila dibiarkan, mampu menimbulkan jangkitan yang parah. Jangan membiasakan diri minum antibiotik untuk mengatasinya, melainkan segeralah berjumpa doktor. Jangkitan ginjal yang tidak segera ditangani malah menyebabkan kematian.

Sakit Betis

Jika merasakan sakit di bahagian kaki, jangan diremehkan, apalagi jika sudah sampai tahap keluar benjolan dan terasa panas apabila disentuh. Ini adalah tanda anda mengidap deep vein thrombosis (DVT), yakni darah yang menggumpal pada pembuluh darah. Jika sakit dibiarkan, gumpalan darah mampu bertambah besar dan pecah. Ini mampu menghentikan aliran darah sekaligus risiko serangan penyakit stroke.

Sakit Semasa Haid

Sakit perut bulanan umumnya diatasi oleh wanita dengan minum ubat-ubatan. Padahal, sakit perut menstruasi jika sampai diikuti cramp mampu jadi gejala penyakit endometriosis. Penyakit ini, jika tidak segera ditangani mampu menghalang kesuburan pesakit. Sekitar 40% hingga 60% wanita umumnya mengalami sakit perut sewaktu menstruasi, biasanya kerana endometriosis.

Sakit Tulang Belikat

Sekitar 30% orang yang mengalami serangan jantung dengan sakit di antara tulang belikat. Rasa sakit biasanya diikuti sakit rahang, sesak nafas dan mual. Jika mengalami sakit ini, jangan diremehkan dan segera untuk diambil tindakan.

Sakit Kepala

Seringkali sakit kepala dianggap remeh, padahal sakit kepala yang datang tiba-tiba mampu jadi awal  penyakit aneurisma, iaitu kelainan pembuluh darah otak yang muncul akibat penipisan dan degenerasi dinding pembuluh darah arteri. Penyakit ini, jika tidak segera ditangani boleh menyebabkan kematian. Jadi, jangan diremehkan sakit kepala yang diikuti rasa mual dan sensitif terhadap suara dan cahaya.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Kesihatan

Trending

Ke Atas