Tetaplah berhubung

Wanita Lebih Berinisiatif Ingin Bercerai

Hubungan

Wanita Lebih Berinisiatif Ingin Bercerai

Gambar: Deviantart

Wanita Lebih Berinisiatif Ingin Bercerai


Wahai wanita, tahukah anda? Berinisiatif untuk cerai berbanding lelaki, para penyelidik mendapati wanita memutuskan 69 perceraian daripada lelaki yang hanya 31 peratus.

Hasil kajian ini menyokong kenyataan para feminis bahawa beberapa wanita rasa tidak selesa dengan perkahwinan sehingga menganggap perkahwinan sebagai penindasan.

Sebelum ini para penyelidik sosial beranggapan bahawa fakta wanita lebih banyak memulakan perceraian kerana wanita lebih sensitif terhadap kesulitan rumah tangga. Sebaliknya, tiada perbezaan peratusan yang signifikan siapa yang lebih banyak memulakan berakhirnya perhubungan apabila lelaki dan wanita masih berstatus “kekasih”.

Kajian tersebut adalah berdasarkan pada data dari tahun 2009-2015 dalam kajian bertajuk ‘Bagaimana pasangan bertemu dan hidup bersama’. Pesertanya berjumlah 2262 berusia 19-94 tahun. Pada tahun 2015, sekira 371 daripada peserta dinyatakan berpisah atau bercerai.

“Wanita mempunyai peranan dominan dalam memulakan perceraian berdasarkan data dari pelbagai sumber. Seperti tahun 1940-an, “kata Michael Rosenfeld, pemimpin kajian dari persatuan profesor sosiologi Stanford University Amerika Syarikat.

Penemuan ini telah dibentangkan pada mesyuarat tahunan American Sociological Association (ASA) di Chicago. Dipetik dari Timesfindia.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas