Tetaplah berhubung

Tips Rundingan Dapatkan Gaji Tinggi

Hubungan

Tips Rundingan Dapatkan Gaji Tinggi

Gambar: Bucks Expert

Tips Rundingan Dapatkan Gaji Tinggi


Rundingan gaji ibarat permainan yang memerangkap. Apalagi jika lawan anda merupakan Human Resources Department yang bijak dan berpengalaman.

Dia boleh membuat anda menelan bulat-bulat tawarannya. Padahal, anda berhak mendapat lebih. Jangan biarkan ini berlaku. Kawal keadaan dengan tips rundingan gaji di bawah ini.

Tahu kemampuan Anda

Jika anda mahukan gaji yang lebih tinggi, jangan ragu untuk memintanya. Yang harus anda lakukan adalah kepandaian berunding dan buktikan bahawa anda sememangnya cekap. Sikap ragu-ragu dan tidak percaya diri tidak akan memgantarkan anda pada angka yang diharapkan. Oleh kerana itu, tahu apa yang anda inginkan, dan berjuanglah untuk mendapatkannya.

Jangan terkesan memohon

Kadang-kadang, banyak dari kita yang sangat menginginkan sebuah pekerjaan, sehingga tidak fikir panjang semasa rundingan gaji. Jangan melakukan kesalahan ini kerana boleh membuat anda dihargai rendah.

Jika anda ingin 30 peratus, ajukan 40 peratus

Hal ini kerana orang-orang Human Resources sudah mengetahui taktik permainan, sehingga mereka boleh menurunkan harga 27-28 peratus. Oleh karenanya, anda perlu meminta lebih tinggi daripada yang anda inginkan. Jika mereka bersetuju dengan harga yang anda ajukan, mari beralih ke titik selanjutnya.

Pengiraan

Hitung insentif dan bonus yang anda dapatkan di syarikat sebelumnya, sehingga berpeluang mendapat lebih. Jika tahu anda dibayar mahal, syarikat baru akan makin berfikir bahawa anda orang yang kompeten. Seperti mengutip Idiva.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas