Tetaplah berhubung

Suka Kerja Malam, Awas Kanser Payudara!

Hubungan

Suka Kerja Malam, Awas Kanser Payudara!

Suka Kerja Malam, Awas Kanser Payudara!


Penyakit kanser payudara tidak memilih dan akan menyerang sesiapa saja. Penyelidik menujukkan, wanita yang sering menghabiskan masa di pejabat sehingga larut malam akan mengembangkan risiko penyakit itu.

Diwartakan oleh BBCNews, Kajian ini dilakukan dari pola tidur wanita yang terganggu akibat berjaga malam demi pekerjaan.

“Corak tidur tidak teratur telah tegas terbukti menyebabkan kanser payudara. Buktinya ada melalui ujian pada tikus,” BBC News melaporkan.

Hal ini membuatkan saintis bimbang dengan kesan yang akan dialami seorang wanita yang bekerja menyelesaikan pekerjaannya sehingga larut malam.

Kajian ini melihat tikus yang diubahsuai secara genetik untuk kanser payudara. Mereka terkena cahaya dengan kitaran normal 12 jam dan dibuat sebaliknya.

Sebagaimana dipetik dari NHS, hasilnya didapati tikus yang diberi cahaya normal pada malam hari selama 12 jam, mendapat risiko lebih besar untuk kanser payudara.

Penemuan ini muncul untuk menyokong kajian sebelum ini yang menunjukkan hubungan antara kerja shift malam dan kanser payudara, pada pembahasan tahun 2012 dan 2013.

Kajian manusia lebih lanjut akan diperlukan untuk menentukan sama ada pergeseran kerja meningkatkan risiko dan langkah-langkah apa yang boleh diambil untuk meminimakan cegah penyakit tersebut.

Para penyelidik setakat ini mencadangkan bahawa wanita dengan cenderung mempunyai mutasi genetik dikaitkan dengan kanser payudara, harus mengelakkan kerja shift malam. Tapi ini juga berlaku bagi semua wanita agar mengurangkan jam kerjanya sehingga waktu petang sahaja.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas