Tetaplah berhubung

Sebab Perlu Pertahankan Perkahwinan Dalam Keadaan Buruk

Hubungan

Sebab Perlu Pertahankan Perkahwinan Dalam Keadaan Buruk

Gambar: Huffington Post

Sebab Perlu Pertahankan Perkahwinan Dalam Keadaan Buruk


Perkahwinan itu indah. Tetapi, juga sukar. Diperlukan banyak kesabaran dan amalan untuk membina hubungan yang dibina dari impian.

Kerana perkahwinan penuh pasang-surut, tak hairanlah jika pasangan mudah mengecewakan dalam mengharungi liku-liku rumahtangga. Namun, yang terpenting anda tidak boleh menyerah kalah. Berikut sebab terbaik mempertahankan perkahwinan walaupun dalam keadaan buruk.

Lebih bahagia hidup berdua

Yang menarik, kajian menunjukkan bahawa individu dan pasangan mengalami masalah perkahwinan umumnya menyatakan tahap kebahagiaan lebih tinggi berdua atau bercerai. Hal ini menunjukkan bahawa menyendiri menyelesaikan masalah perkahwinan. Perceraian jauh lebih sukar.

Menjaga kesejahteraan kewangan

Perceraian tidak murah untuk salah satu pihak. Ada kos yang perlu dikeluarkan, jelas dari kos peguam, harta, dan hak asuhan anak. Sayangnya, pasangan sering mengabaikan bahawa kos perceraian berasal dari kewangan rumah tangga. Intipatinya adalah penceraian merosakkan kesejahteraan anda.

Anak-anak

Tiada keraguan bahawa perceraian menyakitkan semua pihak, tapi mungkin paling sukar bagi anak-anak. Dalam perceraian, anak-anak kehilangan salah satu sumber utama dari pendidikan hidup mereka (cinta orang tua). Seorang anak dapat melihat kehidupan mereka dengan cepat berubah menjadi tidak stabil lagi. Dipetik dari Familyshare.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Ke Atas