Tetaplah berhubung

Sebab Lelaki Semakin Gemuk Selepas Kahwin

Hubungan

Sebab Lelaki Semakin Gemuk Selepas Kahwin

Foto: Google

Sebab Lelaki Semakin Gemuk Selepas Kahwin


Wanita kebiasaannya bertambah gemuk selepas berkahwin, sebelum atau selepas hamil. Perihal yang sama juga berlaku pada lelaki, berikut ini penyebabnya.

Tidak hanya lelaki yang semakin gemuk selepas berkahwin, malah hampir semua lelaki di seluruh dunia semakin subur selepas berstatus suami. Menurut satu kajian yang ditulis oleh jurnalis Families, Systems, and Health, 25 peratus lelaki mungkin mengalami kenaikan berat badan selepas berkahwin.

Jika dibandingkan dengan lelaki single atau yang sedang mengenali antara satu sama lain, lelaki yang sudah berkahwin lebih cepat gemuk dan mengalami kenaikan berat badan. Sebabnya adalah cinta, kerana mereka sudah selesa dengan statusnya. Sehingga perkara yang sihat seperti menjaga pola makanan, bersukan dan sebagainya dilupakan, lebih-lebih lagi jika isterinya jenis yang suka makan dan rajin ke restoran makanan.

Jangan hairanlah jika suami anda, atau saudara-mara lelaki yang baru berkahwin semakin gemuk walaupun perutnya semakin buncit. Yang harus diperhatikan, jangan sampai kenaikan berat badan jadi tabiat buruk dan menjejaskan kesihatan.

(nip)

Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas