Tetaplah berhubung

Sebab Kenapa Lelaki Warga Bangladesh Selalu Berpimpin Tangan Di Mana Sahaja

Hubungan

Sebab Kenapa Lelaki Warga Bangladesh Selalu Berpimpin Tangan Di Mana Sahaja

Sebab Kenapa Lelaki Warga Bangladesh Selalu Berpimpin Tangan Di Mana Sahaja


Suatu ketika, pernah juga tertanya-tanya apabila terlihat lelaki warga Bangaladesh berpegangan tangan di tempat awam. Malah, ada yang berpelukan sesama sendiri. Kenapa?

Kerana terbiasa melihat warganegara Bangladesh ini, saya beransur-ansur faham mengenai perbezaan budaya dan bangsa. Walaubagaimanapun, yang baik kita jadikan tauladan, yang keruh kita buang jauh di lautan dalam.

Untuk bacaan anda, perkongsian kisah dari saudara Saiful Nang di facebook.

“HARI INI SAYA KENA SEKOLAH DEK BANGLA”

Biasa kita lihat bangla lelaki dengan lelaki jalan berpegangan tangan kan? Perkara yang sama saya jumpa di Mekah dan Madinah ini. Saya beranikan diri untuk menyapa mereka mengapa mereka berpegangan tangan bila berjalan bersama kawan lelaki. Bukankah itu menampakkan seperti kamu mempunyai hubungan songsang atau gay?

Lalu Bangla itu tersenyum dan menjawab dengan selamba.

“Kamu jalan pegang tangan anak lelaki kamu dan orang tak panggil kamu pasangan gay. Apabila anak kamu besar, kamu mahu pegang tangan anak kamu semasa berjalan anak kamu sendiri tak mahu kerana malu orang anggap kamu berdua gay. Minda kamu dah dirosakkan semasa kamu membesar. Asalnya kamu pegang tangan kerana KASIH SAYANG tetapi minda kamu dan anak kamu dicemari sehingga malu untuk berpegang tangan lagi semasa berjalan. Kami sayang sahabat kami seperti mana kamu sayang anak lelaki kamu, maka seperti mana kamu buat atas dasar kasih sayang, begitu juga saya. Cuma minda kami tidak tercemar dengan persepsi yang kata kami gay”.

Saya senyum dan saya mengakui kebenarannya. Hari ini saya belajar sesuatu yang baru. Jika dulu “Gay” bermaksud “Sangat Gembira” hari ini, makna bahasa itu sudah dirosakkan dengan perkara negatif yang lain. Begitu juga dahulu pegang tangan kawan lelaki tidak pernah menjadi kesalahan, tetapi hari ini kita merasakan itu satu yang jijik.

p/s : Ayat dipermudahkan untuk mudahkan pemahaman. Ikutkan ayat bangla tadi, saya kena guna banyak bahasa isyarat.

p/s 2 : walaupun sudah disekolahkan, saya takkan berjalan pegang tangan kawan lelaki saya. Minda saya dah bersih sikit selepas disekolahkan Bangla itu, tetapi minda anda semua bagaimana?

 

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas