Tetaplah berhubung

Rumusan Penting “F.O.C.U.S” Dalam Kehidupan Seharian

Hubungan

Rumusan Penting “F.O.C.U.S” Dalam Kehidupan Seharian

Rumusan Penting “F.O.C.U.S” Dalam Kehidupan Seharian


Fokus boleh hilang apabila anda cuba menyelesaikan sesuatu dalam tempoh singkat. Tuntutan ‘segera’ membuat seseorang panik, sehingga ada proses terlepas.

Perkataan ‘fokus’ berasal dari bahasa Inggeris dengan ejaan yang sama, iaitu ‘focus‘. Di mana dari setiap huruf mempunyai makna sebagai formula menjalani kehidupan. Ketika fokus anda dapat menjalani kehidupan lebih produktif dan tekanan berkurangan.

Berikut kunci fokus dalam menjalani kehidupan.

F-Faith and family first (keimanan dan utamakan keluarga)

Di mana pun anda berada dan sesibuk apa pun pekerjaan anda, ingatlah bahawa iman dan Tuhan adalah yang utama. Jangan sampai pekerjaan membuat dua hal tersebut diabaikan. Bagaimana pun ingat keutamaan anda.

O-Others before yourself (Orang lain sebelum diri sendiri)

Mendahulukan orang lain adalah tangkal mara bahaya dalam kehidupan anda. Selain itu juga dapat menghilangkan budaya mementingkan diri. Mementingkan diri yang ada dalam diri dapat menghancurkan tujuan sebenar.

C-Cut out the distractions (Hilangkan hal mengganggu)

Selepas anda mendahulukan perkara yang menjadi keutamaan, maka dengan mudah anda mematahkan pelbagai rintangan. Jika anda tidak belajar untuk mengatakan ‘tidak’, maka akan wujud kelelahan mengatasi pelbagai tuntutan yang datang.

U-Unplug as often as you can (Keluarkan selagi anda boleh)

Hal yang satu ini memang benar-benar sukar. Telefon bimbit dan komputer boleh merosakkan kesihatan fikiran. Jika anda boleh, matikan dua alat elektronik itu agar tenaga fikiran anda dapat dicas semula. Sebabnya, dua benda itu membuat fikiran lelah.

S-Simplify your life (Sederhanakan hidup anda)

Salah satu tempat yang paling aman adalah tempat ibadat. Sesekali kunjungilah tempat tersebut. Dengan begitu anda boleh berkongsi dan lebih banyak bersyukur. Seimbangkan dengan pergi ke pusat membeli-belah setiap hujung minggu untuk menghilangkan stres. Alih-alih asyik mencari hiburan, anda malah makin tertekan kerana keinginan semakin banyak. Seperti ditulis di Familyshare.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas