Tetaplah berhubung

Nasihat Dari Landak Buat Manusia

Hubungan

Nasihat Dari Landak Buat Manusia

Foto: Google

Nasihat Dari Landak Buat Manusia


Sesama haiwan, landak tidak mungkin saling rapat antara satu sama lain.

Duri-duri tajam ditubuhnya adalah penghalang utama mereka untuk melakukan hal di atas. Juga terhadap anak kandungnya sendiri.

Ketika musim sejuk tiba, membawa hembusan badai salji berterusan, serta cuaca dingin yang menggigit tulang, dalam keadaan kiritkal seperti ini, landak terpaksa saling rapat antara saru sama lain, demi menghangatkan tubuh walaupunmereka harus berjuang menahan perih dan sakitnya duri-duri landak lain yang menusuk, melukai kulit-kulit mereka.

Jika kawanan landak itu telah merasakan sedikit kehangatan, segera saja mereka saling menjauhi, namun jika rasa dingin kembali merasuk ke dalam tubuh mereka, mereka akan segera merapat lagi dan demikianlah seterusnya.

Sepanjang malam, landak-landak itu sibuk oleh kegiatan saling menjauhi dan saling mendekati.

Rapat terlalu lama akan menyebabkan luka. Sementara jika mereka saling menjauhi dalam waktu yang lama, rasa dingin menewaskan mereka.

Demikianlah keadaan kita manusia dalam hubungan interaksi sosial antara sesama kita dalam hidup ini, tentu tak seorang manusia bebas dari duri-duri (kesalahan-kesalahan) dirinya, demikian juga halnya orang lain.

Tentu mereka sama sekali tidak akan dapat merasakan kehangatan jika mereka tidak rela bersabar menanggung perihnya duri-duri (kesalahan) orang lain pada saat saling merapat.

Oleh kerana itulah:

Siapa saja yang hendak mencari sahabat tanpa kesalahan, nescaya dia akan hidup sebatang kara.

Dan barang siapa yang ingin mencari pendamping hidup sempurna tanpa kekurangan, nescaya dia akan hidup membujang.

Dan barang siapa yang berusaha mencari saudara tanpa problem, nescaya dia akan hidup dalam pencarian yang tiada akhirnya.

Barang siapa yang hendak mencari keluarga yang ideal dan sempurna, nescaya dia akan lalui seluruh hidupnya dalam permusuhan.

Bersabarlah menanggung perihnya kesalahan orang lain, agar kita dapat mengembalikan keseimbangan dalam hidup ini.

Camkanlah, jika engkau ingin hidup bahagia, jangan mentafsirkan segala sesuatu, jangan pula terlalu mengkritik pada segala hal, serta jangan terlalu meneliti pada segala sesuatu.

Sebab jika seseorang terlalu meneliti asal usul berlian, ia akan mendapati berlian itu bermula dari bongkah batu hitam.

Muat artikel
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Ke Atas