Tetaplah berhubung

Lepaskan Si Dia Yang Tak Layak Diperjuangkan Untuk Yang Lebih Baik

Hubungan

Lepaskan Si Dia Yang Tak Layak Diperjuangkan Untuk Yang Lebih Baik

Foto: thinkstockphotos.com

Lepaskan Si Dia Yang Tak Layak Diperjuangkan Untuk Yang Lebih Baik


Kerap kita dengar hidup ini terdiri dari pelbagai pilihan. Pilihan yang kita ambil dalam hidup sangat mempengaruhi jalan yang akan terbuka ke depannya. Begitu pula pada masa akan memperjuangkan sesuatu, kita juga akan dihadapkan pada pelbagai pilihan.

Apakah itu memperjuangkan cinta? Memperjuangkan karier dan pekerjaan? Memperjuangkan sebuah impian? Tak mudah untuk memperjuangkan sesuatu yang kita inginkan. Tapi untuk membuat segalanya rasa lebih mudah, ada baiknya kita melepaskan yang memang tak layak diberi keutamaan untuk mendapatkan sesuatu yang lebih baik.

Membuat Keutamaan Tak Selalu Mudah

Melepaskan sesuatu (atau mungkin seseorang?) Bukan perkara yang mudah. Tak semudah membalikkan telapak tangan. Membuat keutamaan memerlukan pertimbangan dan pemikiran yang matang. Untuk mendapatkan sesuatu yang lebih baik, kita memang harus melepas atau mengorbankan sesuatu yang tak mendatangkan kebaikan. Dan ini memerlukan keberanian.

Pilihan Yang Kita Ambil Akan Menentukan Langkah Seterusnya

Kita tak boleh menangani semua perkara yang sama. Sukar rasanya bila harus bertahan dengan perkara-perkara yang memberatkan sementara menuntut diri untuk melangkah ke hadapan memperjuangkan sesuatu. Tiba waktunya untuk membuat pilihan tegas. Adakah anda perlu benar-benar melepaskan yang memang tak layak diperjuangkan tersebut? Atau jika masih ragu juga, cuba fikirkan apa yang akan terjadi bila masih mempertahankan perkara yang tak mendatangkan apa-apa itu?

Kadang Kita Memang Harus Melepaskan Sesuatu Agar Lebih Kuat Memperjuangkan Yang Lebih Baik

Seperti ketika menghadapi masalah cinta bertepuk sebelah tangan. Mahu tak mahu harus melepaskannya jika tak mahu terluka lagi. Di sini, anda mempunyai kemestian untuk mengeluarkannya. Dengan begitu, anda lebih kuat dan mempunyai lebih banyak tenaga untuk memperjuangkan seseorang yang lebih baik. Atau apabila kamu menghadapi satu masalah, anda harus melepaskan sesuatu yang memberatkan biar bertenaga lebih dan kekuatan mental yang lebih besar untuk memperjuangkan yang memang layak diperjuangkan.

Segalanya Berkaitan dengan Pilihan & Akibat

Setiap pilihan akan disertai dengan kesan. Akan ada kesan yang muncul dari setiap langkah serta pilihan yang diambil. Di sini, harus bersedia dan berani menghadapi semua. Pada masa melepas sesuatu demi lebih kuat memperjuangkan sesuatu, pasti akan ada perkara-perkara yang harus dihadapi. Risiko dan kesan akan sentiasa mengiringi. Tinggal bagaimana sikap anda dalam menghadapinya.

Jadi, apa yang akan anda lakukan pada masa ini? Apakah sudah bersedia melepaskan sesuatu atau seseorang yang memberatkan itu untuk memperjuangkan sesuatu yang lebih layak dan baik untukmu? Semoga apa-apa jua pilihan yang diambil, anda boleh mendapat hasil yang sesuai dengan harapan yang diperjuangkan.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas