Tetaplah berhubung

Kasih Sayang Ibu Membuat Anak Lebih Cerdas

Hubungan

Kasih Sayang Ibu Membuat Anak Lebih Cerdas

Foto: shutterstock.com

Kasih Sayang Ibu Membuat Anak Lebih Cerdas


Anda mungkin tahu bahawa ibu adalah insan yang tiada gantinya. Tapi anda mungkin hanya tahu bahawa ibu tiada gantinya kerana kasih sayangnya kepada anak.

Realitinya, bukan hanya itu peranan ibu dalam kehidupan anak-anak. Ada banyak manfaat yang anda dapat dari kasih sayang seorang ibu.

Salah satu manfaat yang diperoleh anak-anak dari kasih sayang seorang ibu adalah otak yang lebih besar dan bijak. Para penyelidik dari Washington University School of Medicine melihat imbasan otak hampir seratus anak usia 7-10 tahun untuk mengetahui potensi kemelesetan pada anak-anak.

Hasilnya, anak-anak yang mendapat kasih sayang dan sokongan dari ibu, mempunyai hippocampus lebih besar daripada mereka yang tidak mendapat kasih sayang dari ibu. Hippocampus adalah bahagian otak yang menaungi ingatan dan keupayaan belajar, yang mana berperanan dalam pembangunan akademik dan kecerdasan kanak-kanak secara umum.

Profesor psikiatri kanak-kanak dan penulis kajian, Joan Luby, Ph.D., mengatakan bahawa kajian mendedahkan betapa pentingnya persekitaran keluarga yang baik, kasih sayang dan cinta yang diberikan ibu terhadap anak-anaknya. Kasih sayang ibu tak semestinya dari ibu biologi, walau pendekatan emosi antara ibu biologi dan anak kandung memang lebih erat.

Kita semua berhutang budi pada ibu, bukan hanya kerana dia melahirkan kita ke dunia, tetapi kerana mereka juga membantu membentuk diri kita. Itulah mengapa, berterima kasih pada ibu sudah tentu kewajiban sebagai seorang anak.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas