Tetaplah berhubung

Hati-Hati Terjebak Hubungan Yang Salah!

Hubungan

Hati-Hati Terjebak Hubungan Yang Salah!

Foto: Happiful

Hati-Hati Terjebak Hubungan Yang Salah!


Pernahkah anda menjalinkan hubungan yang sepertinya sangat salah dan sangat tidak selesa? Mungkin, bukan satu orang yang sudah mengatakan ada yang salah dengan hubungan anda.

Salah satu tanda utama terjebak dalam hubungan yang salah adalah adanya rasa pergantungan yang berlebihan. Oleh sebab itu, penting diperhatikan perkara-perkara yang boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang dan menghalang hubungan berkembang dengan sihat.

Para pengkaji mengatakan bahawa pergantungan bersama adalah bentuk ketagihan sehingga dikenali juga sebagai “ketagih hubungan”. Sama juga seperti anak-anak yang terbiasa selalu bersama ibu bapa sejak kecil dan tidak boleh berdikari.

Shawn Burn, PhD, seorang profesor psikologi di California State University berkata,

“Anak-anak sering diajar untuk menumpangkan keperluan mereka sendiri untuk menyenangkan orang tua yang sedang susah, dan perkara itu membuat mereka mempunyai pola lama untuk cuba mendapatkan cinta dan perhatian.

“Misalnya, selalu mendahulukan pasangan agar semakin dicintai, melupakan kebahagiaan diri demi pasangan, atau kesempatan yang lagi-lagi demi pasangan,” jelasnya.

Untuk mengembalikan ke keadaan semula, cubalah disambung lagi dengan keluarga dan kawan-kawan dengan membina kembali hubungan sosial.

Orang-orang yang bergantung pada sesama sering jatuh ke dalam pola mengasingkan diri mereka sendiri dan sebahagian besar menghabiskan masa lapang mereka bersama pasangannya sahaja.

Sumber: Lifehack, (7/6/2017)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas