Tetaplah berhubung

Cara Mengatasi Pertengkaran Suami-Isteri

Hubungan

Cara Mengatasi Pertengkaran Suami-Isteri

Foto: Omgwut

Cara Mengatasi Pertengkaran Suami-Isteri


Adalah wajar apabila suami dan isteri bertengkar. Namun, permasalahan perlulah dikaji lagi mengenai watak dan perangai berdasarkan dari diri masing-masing.

Kerana, suami dan isteri adalah dua jenis jantina yang berbeza, sehingga berbeza pula dalam menuturkan sebuah permasalahan. Berikut bagaimana seseorang menuturkan permasalahannya berdasarkan jantina yang patut diketahui.

Lelaki: side by side

Lelaki memerlukan media sebagai alat komunikasi. Media di sini boleh ditafsirkan sebagai hobi. Lelaki sebahagian besar akan berbicara ketika dia sedang melakukan aktiviti kegemarannya, samada berbasikal, golf, berkumpul dengan komuniti motorsikalnya dan banyak lagi.

Wanita: face to face

Berbeza dengan lelaki, wanita lebih to do point dalam menuturkan permasalahannya. Oleh sebab itu, wanita senang sekali berkumpul bersama rakan-rakannya dan saling berkongsi permasalahan.

Dari ulasan tersebut dapat disimpulkan bahawa kedua-dua jantina harus saling mengerti bagaimana rentak masing-masing dalam menuturkan permasalahannya ketika bertengkar. Wanita ingin secara langsung berbicara sedangkan lelaki harus sambil melakukan perkara lain sambil berfikir.

(nip)

Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas