Tetaplah berhubung

Cara Bijak Urus Kewangan

Hubungan

Cara Bijak Urus Kewangan

Cara Bijak Urus Kewangan


Pastinya anda tidak boleh melabur lebih dengan keadaan ekonomi semasa. Pada demikian, sekarang adalah waktunya anda memulakan sikap bijaksana dalam menguruskan kewangan.

Memetik Allwomesntalk, anda pasti tahu bahawa setiap tahun kita harus lebih baik dalam pelbagai perkara, termasuk kewangan. Untuk itu tingkatkanlah kewangan anda dengan cara berikut ini.

Berfikir sebelum berbelanja

Sebelum membeli barangan, tanyakan pada diri sendiri apakah anda benar-benar memerlukan atau tidak. Sangat mudah membuang wang tanpa tahu keperluannya. Buatkan diri berfikir dua kali sebelum membeli.

Minta kenaikkan gaji

Bila selama ini gaji yang diterima dirasakan tidak layak, cubalah minta kepada pihak atasan agar menaikkan gaji anda. Dengan begitu anda menyimpan dengan lebih banyak lagi.

Jangan boros

Makanlah secukupnya dan berbelanjalah seperlunya. Jangan rambang mata dan mudah tergiur dengan potongan diskaun harga. Mulakan urus wang dengan bijaksana dan lihat hasilnya.

Manfaatkan kad kredit

Kad kredit seperti dua sisi matawang. Boleh menjerumuskan, namun boleh juga menjadi penyelamat keadaan. Manfaatkan tawaran diskaun kad kredit dan ansuran sifar peratus.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas