Tetaplah berhubung

Biasakan Ketawa Dengan Pasangan Rumah Tangga Dijamin Harmoni

Hubungan

Biasakan Ketawa Dengan Pasangan Rumah Tangga Dijamin Harmoni

Foto: Foto: Prevention

Biasakan Ketawa Dengan Pasangan Rumah Tangga Dijamin Harmoni


Pertengkaran dalam rumah tangga sudah tentu pasti terjadi. Tapi pertengkaran boleh saja dicegah jika suami-isteri memahami caranya. Cuba mulai kini anda dan pasangan sering-seringlah ketawa bersama jika ingin rumah tangga harmoni.

Ketawa

Ketawa adalah hadiah terbesar dalam hidup, sehingga melepaskan pertengkaran dan mencari humor dalam setiap situasi. Kebanyakan pergaduhan berasal dari salah faham dan salah tafsir yang lucu ketika anda berhenti dan berfikir tentang hal itu. Apabila anda mengambil langkah balik dan menilai situasi, maka akan timbul kelucuan. Anda boleh berkongsi ketawa dengan suami ketika sedang bertengkar sengit. Maka suasana akan berubah menjadi gelak ketawa.

Membiarkan dia pergi

Hanya bercakap itu tidak cukup, mengalah itu perlu. Jika anda tak tahan dengan pertengkaran lupakan pergaduhan itu. Cari topik lain atau biarkan dia pergi. Jangan biarkan masalah kecil dari pertengkaran sengit. Bicara sejenak, ambil langkah berundur dari perbualan, bernafas dalam-dalam dan bicarakan baik-baik. Ini mungkin tidak mudah, tetapi kata-kata pertama dapat menenangkan keadaan. Kerana tak seorang ingin menyerah kalah terlebih dulu.

Sumber: Familyshare, Selasa (6/6/2017)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas