Tetaplah berhubung

Akibat Buruk Muatnaik Foto Di Media Sosial

Hubungan

Akibat Buruk Muatnaik Foto Di Media Sosial

Foto: Network9

Akibat Buruk Muatnaik Foto Di Media Sosial


Adakah anda tergolong dalam golongan yang sering memuatnaik foto ke media sosial seperti Instagram, Facebook, Twitter, atau Path? Jika ya, berhati-hatilah kerana mampu mengurangi kebahagiaan dalam hidup.

Sebuah kajian yang dipetik dari Timesofindia, mendapati, sebanyak 58 peratus orang percaya memuatnaik gambar yang sempurna di media sosial, dapat mengakibatkan seseorang kurang untuk menikmati kebahagiaan dalam hidup.

Kajian ini dilakukan oleh penulis terkenal New York Times; Joseph Grenny dan David Maxfield. Sebanyak 1.623 orang telah dikaji untuk melihat bagaimana media sosial mempengaruhi kehidupan mereka.

Sebanyak 91 peratus dari peserta, dalam kajian ini melaporkan mereka pernah melihat pelancong kehilangan waktu berharga semasa sedang bercuti demi hanya untuk foto yang sempurna. Pelancong lain juga dilaporkan terlibat dalam perilaku yang tidak beretika atau berbahaya untuk foto yang disukai.

Mengungkap perihal ini, penyelidik David Maxfield menyarankan agar setiap orang menyekat diri dalam penggunaan media sosial.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas