Tetaplah berhubung

3 Aktiviti Ini Membuat Tim Kerja Bersemangat

Hubungan

3 Aktiviti Ini Membuat Tim Kerja Bersemangat


Membina tim kerja adalah sangat diperlukan dalam meningkatkan kecekapan dan produktiviti syarikat. Tidak hanya itu, ini juga akan memacu semangat pekerja.

Jadi, kegiatan apa yang boleh mengukuhkan ikatan tim? Dikutip di Entrepreneur, berikut ini tiga di antaranya.

Kuiz remeh tentang syarikat

Kuiz ini memerlukan masa sekurang-kurangnya 20 hingga 30 minit. Siapkan soalan perkara kecil mengenai syarikat. Contohnya, “Sebutkan beberapa anak syarikat dari group?”¬†atau “Berapa jabatan dalam bangunan ini?” Dan “Siapa CEO syarikat? Selain uji cuba ahli tim mengenai tempat kerja ini juga akan memacu semangat kerana biasanya kuiz remeh akan membuat gelak tawa.

Jujur dan bohong

Sebelum memulakan meeting lakukan hal ini. Caranya, satu persatu berdiri dan mengatakan hal yang jujur dan merupakan kebohongan tentang dirinya. Selepas itu buat menjadi perbincangan tim, mana yang jujur dan mana yang bohong. Ini akan membuat komunikasi terbuka.

Melakukan kegiatan sukarela

Sebagai tim yang selalu bertemu dan bekerjasama, sesekali dirasa perlu melakukan aktiviti ini. Aktivitinya boleh melakukan penanaman pokok, mengajar di pedalaman, membuat pertandingan sukan untuk remaja dan sebagainya. Anda dan tim akan merasakan sesuatu yang baik, selesa dan menguatkan ikatan antara ahli tim.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Hubungan

Trending

Ke Atas