Tetaplah berhubung

Perkara Wajib Diperhatikan Ketika Mencukur Bulu Badan

Fesyen

Perkara Wajib Diperhatikan Ketika Mencukur Bulu Badan

Foto: Google

Perkara Wajib Diperhatikan Ketika Mencukur Bulu Badan


Ramai wanita yang tidak menyukai bulu-bulu yang tumbuh pada tubuhnya. Salah satu cara untuk menghilangkan bulu tersebut dengan mencukur.

Namun, mencukur tidak boleh sembarangan saja. Sebab, boleh menyebabkan kulit iritasi dan hitam. Berikut hal yang harus dielakkan ketika mencukur.

#1 Jangan mencukur sebelum anda mandi. Sebabnya, kulit dalam keadaan kering. Sebaiknya, basahkan dulu tubuh anda sehingga menjadi lembab.

#2 Anda perlu mengeskfoliasi kulit anda sebelum mencukurnya. Sebab, eksfoliasi dapat menghilangkan kulit kering dan sel-sel kulit mati.

#3 Jangan menggunakan sabun untuk mencukur bulu di tubuh anda. Kerana sabun boleh menyebabkan kulit menjadi kering. Sebaiknya gunakan foam untuk mencukur bulu anda.

#4 Kesalahan utama wanita dalam mencukur adalah menggunakan alat cukuran yang lama. Ini tidak baik untuk kulit anda, kerana pisau cukur yang lama telah tumpul. Sehingga tidak dapat membuang bulu dengan sempurna.

#5 Setiap wanita mahukan kulit yang kelihatan licin dan bersih, oleh sebab itu jangan takut dengan cara menekan. Kerana boleh menyebabkan kulit terluka.

(nip)

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Fesyen

Trending

Ke Atas