Tetaplah berhubung

‘Kena Jawab 2 Soalan, Baru Kita Boleh Kahwin’ – Kisah Cinta Pasangan Ini Tular

Cinta

‘Kena Jawab 2 Soalan, Baru Kita Boleh Kahwin’ – Kisah Cinta Pasangan Ini Tular

Perkahwinan bukanlah isu kecil, malah ramai remaja yang berani untuk berkahwin pada usia muda. Jika dahulunya apabila ada sahaja remaja yang bersuara ingin berkahwin, pasti ada saja isu hangat diperkatakan, ada saja suara-suara sumbang menjatuhkan hukum.

Namun tidak lagi sekarang, ianya bagaikan satu trend. Ianya adalah salah satu perkara yang baik, apabila mereka berani menghalalkan sesuatu hubungan.

Tapi tak ramai yang boleh buat seperti pasangan ini, pasangan yang dimaksudkan ialah Alif dan Aisyah. Selepas meluahkan isi hati dan niat ingin memperisterikan Aisyah. Alif diminta menjawab dua soalan baru boleh kahwin.

“Selepas luah perasaan, kena jawab dua soalan

Masa alif confess dekat Aisyah Hijanah, alif ckp “saya rasa saya nak nikah dengan awak”. Then Aisyah terdiam dan 2 hari dia tak reply msj alip. Saya pun malu nak msj takut2 nampak desperate je. Hahahahah. Saya pun tunggu. Tunggu punya tunggu tak reply jugak. Sy pun beranikan diri msj “minta maaf sbb tak professional dlm kerja” sbb kitorang kenal sbb kerjasama buat video je. Tp dia cakap kat alip. “Takpe, klau nak nikah dgn aisyah ad syarat dia..” alip pun jawab “ap syarat dia..?”. Aisyah ckp “kena jawab 2 soalan..” Alif pun like whaaaaattt. Nak tahu soalan ap yang aisyah syaratkan dkt alip, nnt alip kongsikan. Okay alip Nak naik banana boat jap okay byee! Ingatkan alip untuk kongsi. Sapa nak tag cakap nak dekat bawah!!.#hijanahhazalif #teega #401production#lovestory #loveyou

Ujian pertama, kena cerita kisah saidatina Aisyah ra

“Ramai sangat yang nak tahu soalan Apa yang Aisyah Hijanah suruh saya jawab. Alif akan kongsi di bawah. Tapii alif akan kongsi 1 soalan sahaja hehe. Baca ya !.Sambungan dia, lepas alif cakap “saya rasa saya nak nikah dgn awk” Aisyah terdiam dan tak reply msj alif. Then one day alif msj and minta maaf sbb alif menggatal hahaha. Seingat alif masa ni bulan ramadhan bulan 6 mcm tu. tapi ap yang Aisyah balas, “kalau nakkan Aisyah ada syaratnya”. Alif pun tanya lah “apa syaratnya ?.” Then Aisyah balas “kena jawab 2 soalan” alif pun be like kacang je nii. Alif pun cakap “okay kalau alif boleh jawab aisyah terima alif ya?”. Aisyah balas “of course, tak perlu hantaran tak perlu everything” alif pun dgn semangat, “okay bagitau sekarang apa soalannya ?” Aisyah pun bgtau lah soalannya. Alif dgn terkejutnya nak menangis masa tu. soalan dia “Alif kena Present dekat Aisyah kisah hidup saidatina Aisyah ra dari awal sampai habis. Dan dalam kesemua kisah tu ada satu cerita tentang ketika aisyah sedih, nabi pun turut bersedih. Kalau alif dpt jawab aisyah akan terima.” Alif masa tu bila dpt tahu soalan pertama dia, alif terduduk terkejut. Gila kot nak baca semua kisah saidatina Aisyah ra. And alif pun mcm nk give up lah and malas. .Tetapi, haaa hero kalah awal hahaha, alif pun cuba study beli buku untuk baca. Siang malam alif baca. Nk fahamkan dan nak cari satu story yang Aisyah suruh alif cari tu. korang rasa alif boleh jawab tak? Alhamdulillah boleh! Kalau tak takde lah muka happy mcm tu kan hahahah. Alhamdulillah. Dan masa alif cerita 1 kisah di mana nabi ikut perasaan Aisyah ra sebenarnya ada 5 cerita yang smilar. Alif gather all the stories and tulis and baca berulang cuba detect mana yang paling dekat dgn life Aisyah. Dan Alhamdulillah alif dpt jawab. Tepuk sikit heheh. Seronok rasa happy nak menangis. 2 minggu kot alif study. Dan alif jawab pada 7 July 2017. Ni baru satu soalan tau. Ada lagi satu. Hahaha. Nnt yang lagi satu alif cerita. Nak scuba jap hahaha..And actually alif wonder jugak. Kenapa Aisyah letak syarat2 mcm ni..? Haaaa nnt alif cerita. Nak tahu kisah lanjutnya. Kalau nak komen lah nak. Alif saja2 nak kongsi je kegembiraan alif ni.”

Ujian kedua, kena cerita mengenai surah Nisa ayat ketiga

“Okay guys! Alif nak kongsi soalan yang kedua. Baca ya..Soalan ke dua ni agak mudah berbanding soalan pertama. Mudah tu tak mudah sangat lah. Tapi Alhamdulillah boleh pegang tangan Aisyah tu kira boleh jawab lah tu. power tak alif? Hahaha. But still kena study kena cari buku baca dan faham. Baik, masa alif tanya aisyah. “Okay soalan kedua apa pulak?”. Aisyah balas “Alif nak Aisyah jadi alif kena faham tentang Aisyah, jadi alif kena present kat Aisyah ayat Al-Quran Surah nisa ayat ke tiga. Kalau alif boleh present dan aisyah berpuas hati. Then I’ll be yours.”. Alif balas “okay takpe kalau alif jawab dua soalan tu aisyah terima alif ya.” Aisyah balas “jawab dlu, Jangan letak harapan sgt.”..Alif balik alif buka surah anisa ayat tiga. Alangkah seronoknya alif, bila dapat tahu soalan tu tentang poligami. Senang je lah prempuan tak suka poligami kan, normally lah. Yang suka tu bagus lah. Alif pun hantar msj kat Aisyah “you already mine, pack your things hehe”. Then Aisyah jawab “kalau alif jodoh aisyah alif akan nampak ap yang aisyah nk alif faham dr ayat tu. mesti alif nampak pasal poligami kan. Good luck.” Alif pun terfikir, apa lagi aisyah ni, poligami je yg alip nampak dalam ayat ni. Tetapi sebenarnya bukan itu ceritanya, ada cerita lain dari ayat tu. apa lagi, alif pun study balik, Alhamdulillah jumpa kisah tu. nak tahu ke cerita ap? Alaa korang cari lah. InsyaAllah jumpa. Apa pun “masa alif present dekat isteri alif, cuak jugak beb. Sbb kalau salah selamat tinggal lh. Cari orang lain lah jawabnya. Tapi alhamdulillah bila Allah tulis nama kita untuk dia maka pastinya kita akan dapat. 7 July alif present jawapan alif untuk soalan pertama dan ke dua. Aisyah senyap dan tersenyum. Korang boleh bayangkan tak. Betapa seronoknya alif. Alif diam je tapi dalam hati ya Allah. Seronok tu Allah saja yang tahu. Alhamdulillah..Alif nak plan tulis buku untuk isteri alif. Tanda Terima kasih untuk dia. Mungkin bagi semua orang Aisyah itu biasa tapi bagi alif aisyah adalah permata Syurga. ❤️.Nanti next post alif akan share kenapa aisyah minta alif jawab soalan2 ni. Saja nak kongsi. Harap korang suka dgn story alif dan Aisyah. Nak tahu ke knp? Kalau nak komen lah kat bawah.”

Duhai wanita, mahalkan dirimu

Bismillahirrahmanirrahim, Alhamdulillah, hari ini aku bergelar seorg isteri yg diamanahkan oleh Allah & ayah buat seorg lelaki, Mohd Hazalif. Hazalif, terima kasih krn hadir dlm hidup Aisyah. Terima kasih krn menjadi seorg yg tabah & kuat utk mengharungi segala ujian & dugaan bersama. Kehidupan sbg 'Aisyah Hijanah' bukanlah penuh dgn tawa & senyum, tetapi sebaliknya. Saat ini, Allah hadiahkan Hazalif utk menemani Aisyah lalui setiap hari yg penuh dgn tangisan. Org tak nampak, krn itu betapa ramainya manusia yg mencerca. Aisyah bersyukur, Hazalif ada utk kuatkan Aisyah, utk gembirakan Aisyah & utk menjadi pelengkap hidup Aisyah. Didiklah Aisyah utk menjadi seorg wanita yg baik & menjadi ketua bidadari di syurga. Tak sabar nak berjumpa ayah di sana, nak kenalkan seorg lelaki yg sgt hebat kpd ayah. Pasti ayah bangga! Saat ini, Aisyah gembira utk berkongsi kpd dunia, siapa suami Aisyah. Seorg lelaki yg tidak pernah mengeluh penat, penuh dgn kesabaran, penuh dgn semangat, penuh dgn cita-cita, penuh dgn kasih sayang, penuh dgn sangka baik kpd org. Kadangkala kita berbeza. Aisyah jadi api, Alif jadi air. Semangat Aisyah jatuh, Alif naikkan. Sama-sama usaha utk jadi lebih baik. Maafkan segala salah silap Aisyah sejak awal kita kenal. Hazalif, andai diperlihatkan siapa diri Hazalif yg sebenar, percayalah semua wanita pasti akan berebut utk Hazalif. Aisyah akui, Aisyah bukan wanita yg bagus. Kita ubah sama-sama, kita usaha sama-sama. Team 401, terima kasih krn masih bersama aku, menceriakan malam pengantin aku yg penuh konflik & usaha sungguh-sungguh utk insta 401. Wallah, korg semua adlh hadiah drpd Allah utk aku. Semoga kita semua tidak berpisah. Kekalkan semangat persahabatan 401, amanah bersama. Tak sabar nak buat potrait family 401. Team Lembah, terima kasih jadi penyeri zaman SEK MENENGAH. Terima kasih sbb layan budak nakal yg TERsimbah air dekat cikgu disiplin ni hahahaha aku tak kan lupa semua kenangan. . HijanahHazalif's Solemnization Day 25th November 2017 Masjid Besi, Putrajaya . #hijanahhazalif

A post shared by HERO AISYAH HIJANAH (@alifteega) on

“Wahai Wanita, mahalkan dirimu”.Okay ! Alif nak kongsikan beberapa sebab kenapa Aisyah Hijanah minta alif untuk jawab 2 soalan sebagai syarat Aisyah terima Alif. But first Alif minta maaf tak boleh kongsikan jawapan kepada 2 soalan tu. mungkin alif akan kongsikan dalam buku alif dan Aisyah InsyaAllah. Doakannya..Okay!!! Baik, Masa alif confess dekat Aisyah. Dia tak minta pun alif bagi hantaran berdulang2 dan tak perlu juga beri hantaran sampai 30k 40k dia hanya minta jawab dua soalan. Sebab? Ada 7 sebab utama. Alif akan kongsikan di bawah..Pertama. Sapa2 yang boleh jawab soalan Aisyah. Tahniah anda telah kenal siapa Aisyah Hijanah. Soalan tu menggambarkan kehidupan, impian, keinginan, cita2 Aisyah Hijanah. Jadi nak kenal Aisyah Hijanah cari lah jawapan bagi 2 soalan tu. jadi bila alif dah jawab. Secara tak sengaja alif dah pun faham dan kenal siapa bakal isteri Alif ni..Kedua!!! Kenapa Aisyah minta bakal suami jawab soalan tu, adalah kerana “hati wanita”. Mahalnya harga hati seorang wanita tak ternilai. Tak mampu dibeli dengan kata2 tak mampu dibeli wang atau harta ratusan ribu. Kerana mahalnya hati seorang wanita, hanya yang memenuhi syarat menjawab soalan sahaja diterima Aisyah. Tak kira dia siapa. Jawab! Then aisyah akan terima. Sebab itu wanita jangan gadaikan hati anda kerana kekayaan, hensem, femes tapi wahai wanita mahalkan diri anda supaya lelaki yang hadir itu adalah lelaki yang benar2 usaha untuk anda. Alip bukan nak show off alip jawab tapi alip nk kongsi pd sahabat akhowat, harga sesebuah hati wanita..Sebab yang ketiga, dalam kisah saidatina Aisyah ra meceritakan bagaimana nabi saw melayan Saidatina Aisyah ra. Dari sini korang boleh faham kot apa yang aisyah nak dari suami dia. Okay?.Baik alif tengah snorkelling ni. Yang lagi 4 sebab alif akan kongsi kemudian. Korang nak lagi ke? Tak yah lah kan. Hehe tapi kalau nak komen lah kt bawah “nak” dan tag kawan korang sorang untuk kongsi bersama..Dont get me wrong, alif just nak wanita diluar sana cuba mahalkan diri anda. Alif tak bangga alif boleh jawab tapi alif bersyukur. Alhamdulillah.

"50 000 years before the sky was introduced to the sea, Allah wrote down your name next to me" -HijanahHazalif . THANK YOU @akudeastudio for this super beautiful video!! . HijanahHazalif's Solemnization Day 25th November 2017 Masjid Besi, Putrajaya . Handsome Groom : @alifteega Beautiful Bride : @401production Bride's Make up : @anna_charms Bride's Henna : @cik_sejernih Bride's Handsocks : @abid.collections Bride's Bawal : @effiraexclusive Dulang Boys' suit : @elrahexclusive Sampin Songket : @aqsongket Bridesmaids' Bawal : @milala.attire Dulang : our aunty @dielasuria Hand Bouquet : our cousin @sarabymn Official Photographer : @zarlithevent Official Videographer : @akudeastudio . Semoga berkekalan sehingga ke syurga & hubungan yang penuh dgn sakinah, mawaddah & rahmah

A post shared by HERO AISYAH HIJANAH (@alifteega) on

Ramai sangat yang nak tahu soalan Apa yang Aisyah Hijanah suruh saya jawab. Alif akan kongsi di bawah. Tapii alif akan kongsi 1 soalan sahaja hehe. Baca ya ! . Sambungan dia, lepas alif cakap "saya rasa saya nak nikah dgn awk" Aisyah terdiam dan tak reply msj alif. Then one day alif msj and minta maaf sbb alif menggatal hahaha. Seingat alif masa ni bulan ramadhan bulan 6 mcm tu. tapi ap yang Aisyah balas, "kalau nakkan Aisyah ada syaratnya". Alif pun tanya lah "apa syaratnya ?." Then Aisyah balas "kena jawab 2 soalan" alif pun be like kacang je nii. Alif pun cakap "okay kalau alif boleh jawab aisyah terima alif ya?". Aisyah balas "of course, tak perlu hantaran tak perlu everything" alif pun dgn semangat, "okay bagitau sekarang apa soalannya ?" Aisyah pun bgtau lah soalannya. Alif dgn terkejutnya nak menangis masa tu. soalan dia "Alif kena Present dekat Aisyah kisah hidup saidatina Aisyah ra dari awal sampai habis. Dan dalam kesemua kisah tu ada satu cerita tentang ketika aisyah sedih, nabi pun turut bersedih. Kalau alif dpt jawab aisyah akan terima." Alif masa tu bila dpt tahu soalan pertama dia, alif terduduk terkejut. Gila kot nak baca semua kisah saidatina Aisyah ra. And alif pun mcm nk give up lah and malas. . Tetapi, haaa hero kalah awal hahaha, alif pun cuba study beli buku untuk baca. Siang malam alif baca. Nk fahamkan dan nak cari satu story yang Aisyah suruh alif cari tu. korang rasa alif boleh jawab tak? Alhamdulillah boleh! Kalau tak takde lah muka happy mcm tu kan hahahah. Alhamdulillah. Dan masa alif cerita 1 kisah di mana nabi ikut perasaan Aisyah ra sebenarnya ada 5 cerita yang smilar. Alif gather all the stories and tulis and baca berulang cuba detect mana yang paling dekat dgn life Aisyah. Dan Alhamdulillah alif dpt jawab. Tepuk sikit heheh. Seronok rasa happy nak menangis. 2 minggu kot alif study. Dan alif jawab pada 7 July 2017. Ni baru satu soalan tau. Ada lagi satu. Hahaha. Nnt yang lagi satu alif cerita. Nak scuba jap hahaha. . And actually alif wonder jugak. Kenapa Aisyah letak syarat2 mcm ni..? Haaaa nnt alif cerita. Nak tahu kisah lanjutnya. Kalau nak komen lah nak. Alif saja2 nak kongsi je kegembiraan alif ni. ☺️

A post shared by HERO AISYAH HIJANAH (@alifteega) on

"Aku Terima Nikahnya" simple tapi.. . Alif sekarang 23 tahun. Hensem and bergetah lagi hahah. Alif Tak kerja pun lagi. Masih belajar di Universiti Malaya dalam bidang Muamalat Management. Sebenarnya plan untuk nikah muda ni dah lama sejak umur 19 tahun lagi. Tapi tak nikah2 juga. Alif pun couple jugak. Tetapi kalau Allah kata bukan untuk kita maka bukan lah. Allah knows what best for you. Alif bercinta dengan orang lain kawin dengan orang lain. Itu lah kehidupan, full of surprises. . الذي لغيرك لا يصل إليك، والذي قسملك حاصل لديك. . Bila mana bukan ditentukan untuk kita maka ia tak akan sampai pada kita. Tetapi bila mana ditetapkan untuk kita pasti dan pasti kita akan dapat. . Jangan kecewa andai kita bercinta tapi tak berakhir dengan pernikahan. Sebaliknya redha dan bersyukur kerana pastinya Allah bagi someone better, mungkin yang lebih sayang kita. Yang lebih care tentang kita. Yang lebih hormati kita. Yang penting hsnudzan. . Nikah muda ni banyak tanggungjawab. And Sebelum alif buat keputusan untuk nikah ni alif tanya kawan2 juga mcm macam @effiaizat_ Abang @azlanandi abang alif sendiri, haa kena bahagi masa untuk belajar, untuk kerja, untuk isteri, keluarga kawan2. Tapi ingat masa untuk isteri is the most okay. Nnt merajuk pula isteri semua tak leh buat kerja. Okay ? My point is, nikah muda tak semudah yang korang fikirkan atau korang nampak dalam gambar. Buat decision wisely. Jangan tiru orang jangan tengok orang nak kawin kita pun nak kawin. Bagus tapi ingat ujian lepas nikah tu lagi besar. Tapi jangan takut, dalam ujian Allah ada manis dia. Tapi kena lah sabar tabah dan kuat. Have faith in Allah. Jadi kepada kawan2 yang couple ke bercinta ke rancang lah untuk nikah kalau tak bersedia nak nikah tinggalkan lah couple. Ingat Allah bagi bila kita bersedia. Sentiasa doa dan berharap pada Allah bukan pada manusia. Alif pun baru lalui 3 hari sebagai suami so tak rasa lagi ujian, rasa manis je sekarang. But be prepared. Okay guys ? . Alif doakan korang mula bercinta lepas lafaz "aku terima nikahnya" . Sekian, soalan ke dua nnt alif share okay. ☺️ sorry nk pergi berenang jap . #teega #hijanahhazalif

A post shared by HERO AISYAH HIJANAH (@alifteega) on

Okay guys! Alif nak kongsi soalan yang kedua. Baca ya. . Soalan ke dua ni agak mudah berbanding soalan pertama. Mudah tu tak mudah sangat lah. Tapi Alhamdulillah boleh pegang tangan Aisyah tu kira boleh jawab lah tu. power tak alif? Hahaha. But still kena study kena cari buku baca dan faham. Baik, masa alif tanya aisyah. "Okay soalan kedua apa pulak?". Aisyah balas "Alif nak Aisyah jadi alif kena faham tentang Aisyah, jadi alif kena present kat Aisyah ayat Al-Quran Surah nisa ayat ke tiga. Kalau alif boleh present dan aisyah berpuas hati. Then I'll be yours.". Alif balas "okay takpe kalau alif jawab dua soalan tu aisyah terima alif ya." Aisyah balas "jawab dlu, Jangan letak harapan sgt.". . Alif balik alif buka surah anisa ayat tiga. Alangkah seronoknya alif, bila dapat tahu soalan tu tentang poligami. Senang je lah prempuan tak suka poligami kan, normally lah. Yang suka tu bagus lah. Alif pun hantar msj kat Aisyah "you already mine, pack your things hehe". Then Aisyah jawab "kalau alif jodoh aisyah alif akan nampak ap yang aisyah nk alif faham dr ayat tu. mesti alif nampak pasal poligami kan. Good luck." Alif pun terfikir, apa lagi aisyah ni, poligami je yg alip nampak dalam ayat ni. Tetapi sebenarnya bukan itu ceritanya, ada cerita lain dari ayat tu. apa lagi, alif pun study balik, Alhamdulillah jumpa kisah tu. nak tahu ke cerita ap? Alaa korang cari lah. InsyaAllah jumpa. Apa pun "masa alif present dekat isteri alif, cuak jugak beb. Sbb kalau salah selamat tinggal lh. Cari orang lain lah jawabnya. Tapi alhamdulillah bila Allah tulis nama kita untuk dia maka pastinya kita akan dapat. 7 July alif present jawapan alif untuk soalan pertama dan ke dua. Aisyah senyap dan tersenyum. Korang boleh bayangkan tak. Betapa seronoknya alif. Alif diam je tapi dalam hati ya Allah. Seronok tu Allah saja yang tahu. Alhamdulillah. . Alif nak plan tulis buku untuk isteri alif. Tanda Terima kasih untuk dia. Mungkin bagi semua orang Aisyah itu biasa tapi bagi alif aisyah adalah permata Syurga. ❤️ . Nanti next post alif akan share kenapa aisyah minta alif jawab soalan2 ni. Saja nak kongsi. Harap korang suka dgn story alif dan Aisyah. Nak tahu ke knp? Kalau nak komen lah kat bawah.

A post shared by HERO AISYAH HIJANAH (@alifteega) on

Sumber: Eraviral, Aliffteega/Instagram

Muat artikel
Anda mungkin juga meminati...
Klik Untuk Komen

Lagi di Cinta

Ke Atas